Çatallamalar: Linux Kamarada

https://kamarada.github.io/en/

Linux Kamarada, Brezilyalı “Antônio Vinícius Menezes Medeiros” tarafından geliştirilen bir OpenSUSE Leap çatallamasıdır. Kendisinin sitede belirttiği üzere hedeflediği amaçlar şunlardır:

  • Linux Kamarada Projesi öncelikle Linux’u sağlam, güvenli, pratik ve kullanıma kolay hâlde dağıtmayı ve sunmayı hedefler.
  • Bu hedefleri hem ev içi günlük kullanıma hem de iş için sunucu vazifesine uygun olarak sürdürmeyi de amaçlar.
  • (Linux Kamarada) projesi, öncelikle dağıtımı ve belgelendirmeyi hedef alır.

Linux Kamarada projesinin kendisini benzerlerinden ön plana çıkaran nitelikleri şunlardır:

  • Ubuntu, Fedora gibi dağıtımlarda kullanılan Gnome Masaüstü ve temel Gnome uygulamaları
  • Chromium, Wine, VLC gibi sık kullanılan uygulamaları barındırması
  • Kolay kurulum

İndirme linki

Twitter

Telegram

Facebook

Instagram

OpenSUSE: Gnome Next

Gnome Next, Gnome projesinin en yeni (ve aynı zamanda test edilmemiş sorunlu) paketlerini içeren deneysel bir Gnome deposudur. Üstelik aynı zamanda bu deneysel Gnome deposuyla beraber kurulu gelen bir kurulum imajı da mevcuttur.

UYARI: GNOME:NEXT KURBANLARININ ASLA KURTULAMADIĞI BİR ŞEYTAN İCADIDIR. EĞER NİYETİNİZ HER GÜN GARİP GUREBA HATALARLA KARŞILAŞMAK İSE EN DOĞRU ADRESTESİNİZ. YOK EĞER NİYETİNİZ GÜNCEL GNOME PAKETLERİ KULLANMAKTAN İBARET İSE STANDART TUMBLEWEED KURULUM İMAJINI/DEPOLARINI KULLANIN. BU BİR TATBİKAT DEĞİLDİR. VAKTİNİZE SAĞLIĞINIZA YAZIK.

Eğer bütün bu uyarılara rağmen sisteminizde kullanmak istiyorsanız bu depoyu sisteminize şöyle ekleyebilirsiniz:

#Leap 15.2
sudo zypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Next/openSUSE_Leap_15.2/ GnomeNext
#Factory
sudo zypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Next/openSUSE_Factory/ GnomeNext

Eğer doğrudan Gnome:Next depoları yüklü bir şekilde işletim sisteminizi sisteminize kurmak isterseniz bu bağlantıya tıklayın.


Ayrıca bkz: OpenSUSE: Argon ve Krypton

OpenSUSE: Argon ve Krypton

Argon ve Krypton, KDE Plasma için en yeni ve en güncel paketleri barındıran iki ayrı openSUSE kurulum imajıdır. Bu iki dağıtım openSUSE için ayrıca hazırlanmış ve düzenlenmiş KDE paketleri yerine KDE ekibinin doğrudan yayınladığı orijinal paketlerini barındırır. Bu açıdan KDE ekibinin doğrudan kendi paketlerini yayınladığı KDE Neon projesine benzetilebilir.

Eğer kararlılık durumları gözden geçirilmek istenirse, openSUSE’nin test aracı olan OpenQA skor aracı incelenebilir.

Argon ve Krypton, çalışan DVD aracılığı ile kurulurlar ve boyut olarak kıyaslandığı zaman esas kurulum DVD’sinden daha hafiftir.

Argon

Argon, Leap altyapısı üzerinde en güncel KDE paketlerini barındıran bir kurulum imajıdır. Kararlılık ile beraber en güncel paketlere erişmek isteyen kullanıcılar Argon’u tercih edebilir.

İndirmek için buraya tıklayın

Krypton

Krypton, Tumbleweed altyapısı üzerinde orijinal KDE paketlerini barındıran bir kurulum imajıdır. En yeni çıkan KDE paketlerini kullanmak için iyi bir alternatiftir.

İndirmek için buraya tıklayın


Eğer hâli hazırda kurulmuş bir OpenSUSE’yi Argon veya Krypton’a dönüştürmek isterseniz sisteminize KDE depolarını ekleyebilirsiniz. Bilgi almak için buraya tıklayın.


Yararlanılan kaynak: OpenSUSE İngilizce Wikisi

Ayrıca bkz: Gnome Next

Çatallamalar: Gecko Linux

https://geckolinux.github.io

OpenSUSE’nin başlıca karakteristik özelliklerinden birisi, diğer dağıtımlara pek de benzemeyen bir kurulum aracına (YaST) sahip olmasıdır. YaST çok karmaşık görünmese de pek çok kullanıcı Linux Mint, Manjaro gibi oldukça popüler dağıtımlardan tanıdığı kadarıyla çalışan ortamlarla beraber gelen “Şimdi kur” seçeneğine daha yatkın. Bu yüzden, openSUSE’nin kurulumu bir nebze daha karmaşık, daha zorlayıcıdır.

GeckoLinux esasında öntanımlı olarak Cinnamon’u getiren bir openSUSE türeviydi. Zaman içerisinde, openSUSE’nin öntanımlı olarak destek vermediği başka masaüstü ortamlarına da destek sağlamaya başladı ve daha sade bir kurulumla, openSUSE’nin güzel bir alternatifi olmayı başardı. Şu an için distrowatch’da 67. sırada bulunan, kendi imkanlarıyla devam eden ve openSUSE’nin sağlam tabanından güç alan bir dağıtım diyebiliriz.

Gecko Linux’un openSUSE’den ciddi bir farkı bulunmamakta, hatta öyle ki openSUSE’nin Leap ve Tumbleweed sürüm polikasının birebir aynısı GeckoLinux’da Static (Statik: Duruk, sabit, değişmez) ve Rolling (Yuvarlanan) yayınlar olarak devam ettiriliyor.



Kendi sitesinde yazdığı kadarıyla özellikleri şöyledir:

  • openSUSE üzerine inşa edilmiş yaklaşık 1 GB’lık kurulabilir çalışan DVD/USB imajı
  • Tatmin olacağınız öntanımlı yapılandırmalarla beraber pek çok sevilen masaüstü ortamlarına özel sürümler
  • Özenle seçilmiş olan açık kaynak masaüstü uygulamalarıyla beraber önceden kurulmuş olan ve kullanıma hazır sahipli kodekler
  • Öntanımlı olarak gelen açık kaynak font işleyicileri
  • Önceden kurulu gelen TLP ile gelen en uygun güç yönetimi
  • Sahipli ve açık kaynak yazılımlar için önceden hazırlanmış olan yazılım depoları
  • openSUSE’nin zaten herhangi bir ayarlama gerektirmeyen mükemmel alt yapısını kullanır, paketler yeniden derlenmemiştir veya düzenlenmemiştir
  • Kurulmuş olan bir GeckoLinux, GeckoLinux’un yapılandırmasını koruyarak yeni openSUSE sürümlerine sorunsuzca güncellenebilir.

Kendi sitesinde yazdığı kadarıyla openSUSE’den farkı şunlardır:

  • GeckoLinux, çevrimdışı olarak kurulabilen Static ve Rolling yayınları için DVD/USB imajlarına sahiptir, buna karşılık olarak openSUSE yalnızca kuruluma izin veren DVD/USB kurulum imajlarına, çevrimiçi olmayı gerektiren ağ imajına ve ancak çevrimiçi olarak kuruluma izin veren DVD/USB imajlarına sahiptir.
  • GeckoLinux en uygun yapılandırmayla beraber çeşitli masaüstü ortamları için farklı sürümlere sahiptir. Buna karşılık olarak openSUSE kullanıcısının çeşitli masaüstü ortamlarını kurabilmek için paket gruplarını ve paketleri tanıyacak kadar bilgiye sahip olmalıdır.
  • GeckoLinux, önceden hazırlanmış olan pek çok ayrıntıyla beraber gelir, mesela sahipli çoklu ortam kodekleri gibi. Fakat openSUSE kullanıcısı bazı yasal nedenlerle dolayı fazladan depoları eklemeyi ve bu depolardaki hangi paketleri kurması gerektiğini bilmelidir.
  • GeckoLinux Packman deposundaki paketleri kullanmayı uygunsa kullanmayı tercih eder. Buna karşılık openSUSE’nin öntanımlı paketlerinin bazıları patentlerle sınırlandırılmış özellikleri kullanamaz, bu özellikler farklı kaynaklardan kurulmuş olsa dahi.
  • GeckoLinux, önceden yapılandırılmış olan gayet iyi bir font işlemesiyle beraber gelir, buna karşılık pek çok kullanıcı openSUSE’nin varsayılan font yapılandırmasını daha az tercih edilesi buluyor.
  • GeckoLinux, kurulum sırasında tavsiye edilen fazladan paketlerin kurulumuna kullanıcıları zorlamaz. Buna karşılık olarak openSUSE tavsiye olarak sunulan paket gruplarını ve tavsiye edilen paket bağımlılıklarını kendiliğinden kurar, böylece paket yöneticisi ilk kez kullanıldığında muhtemelen istenmeyen fazladan paketlerin kurulmasına neden olur.
  • GeckoLinux’un masaüstü uygulamaları bütün bağımlılıklarıyla beraber kaldırılabilir. Buna karşılık olarak openSUSE’nin paket grupları genellikle kaldırılan paketlerin yeniden kurulmasına neden olabilir.