Argon ve Krypton, KDE Plasma için en yeni ve en güncel paketleri barındıran iki ayrı openSUSE kurulum imajıdır. Bu iki dağıtım openSUSE için ayrıca hazırlanmış ve düzenlenmiş KDE paketleri yerine KDE ekibinin doğrudan yayınladığı orijinal paketlerini barındırır. Bu açıdan KDE ekibinin doğrudan kendi paketlerini yayınladığı KDE Neon projesine benzetilebilir.
Eğer kararlılık durumları gözden geçirilmek istenirse, openSUSE’nin test aracı olan OpenQA skor aracı incelenebilir.
Argon ve Krypton, çalışan DVD aracılığı ile kurulurlar ve boyut olarak kıyaslandığı zaman esas kurulum DVD’sinden daha hafiftir.
Argon
Argon, Leap altyapısı üzerinde en güncel KDE paketlerini barındıran bir kurulum imajıdır. Kararlılık ile beraber en güncel paketlere erişmek isteyen kullanıcılar Argon’u tercih edebilir.
Krypton, Tumbleweed altyapısı üzerinde orijinal KDE paketlerini barındıran bir kurulum imajıdır. En yeni çıkan KDE paketlerini kullanmak için iyi bir alternatiftir.
Eğer hâli hazırda kurulmuş bir OpenSUSE’yi Argon veya Krypton’a dönüştürmek isterseniz sisteminize KDE depolarını ekleyebilirsiniz. Bilgi almak için buraya tıklayın.
Baloo KDE’nin dosya tarama ve arama sistemidir. KDE’nin aramayla ilgili olan her yerinde aktif çalışır, örneğin “Uygulama Menüsünde”, “Ara” isimli plamoidden ve Alt + F2 ile açılan kutucuktan rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Dosyaların ismine göre bir veritabanı oluşturduğu gibi, dosyaların içeriğine dair de dizinleme yapar. Mesela, Tevfik Fikret’in “Sis” şiirini sisteminizde kaydettiniz ve daha sonra şiirin adını unutmanıza rağmen dizeler aklınızdan geçiyor. Açın, arama kutucuğuna şiirden bir dize yazın. Karşınızda “Sis” dosyasının durduğunu göreceksiniz. Bu yüzden kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Arayüz ile yapılandırmak isterseniz, KDE Sistem Ayarlarında “Çalışma Alanı > Arama” kutusu altında yapılandırabilirsiniz.
Balooctl
Komut satırı üzerinde kullanabileceğimiz bir komut olan Balooctl, Baloo hakkında fikir verir ve yönetmek için bazı komutlar sunar.
balooctl status
Baloo’nun şu anki durumunu gösterir. Örnek çıktı:
balooctl restart
balooctl stop
balooctl start
Sırayla; Baloo’yu yeniden başlatır, durdurur ve başlatır.
balooctl disable
balooctl enable
Sırayla, Baloo’yu bir daha çalışmayacak şekilde devre bırakır ve yeniden çalışacak şekilde başlatır.
balooctl suspend
Baloo’yu beklemeye alır.
balooctl index dosya
Örnek kullanım:
balooctl index /home/opensuseturkiye/Masaüstü/aylıkaidat.txt
Baloo’yu veritabanına alması için bir dosyayı işaret eder.
balooctl clear dosya
Veritabanına alınmış belirli bir dosyayı unutması için işaret eder.
Baloofilerc dosyası
Ev dizininde bulunan baloofilerc dosyası, Baloo’yu yapılandırmak üzere kullanılan bir betik dosyası. Ev dizini altında bulunan .config klasörünün altında bulunur. “.config” dizini gizli dosya olduğu için dosya tarayıcısı ile görmeniz mümkün değil, ancak F8 tuşuna basarak gizli dosyaları görünür yapabilirsiniz. (Aynı zamanda gizli dosyaları kaldırabilirsiniz de)
Not: Düzenleme yaparken satır silmezseniz ve eşittir işaretinin kendisiyle beraber sol tarafına dokunmasanız daha faydalı olur.
Tam yolu: (ev dizini)/.config/baloofilerc
Konsol üzerinde Kate ile açmak için:
kate ~/.config/baloofilerc
Konsol üzerinde Nano ile açmak için:
nano ~/.config/baloofilerc
İçerik olarak şöyle görünür:
Indexing-Enabled
(“true” ya da “false” değeri alır. “true” ise Baloo çalışır, “false” ise çalışmaz.)
exclude filters
(Eşittir işaretinin öbür tarafındaki dosyalar Baloo tarafından gözardı edilecektir.)
first run
(“true” ya da “false” değeri alır, eğer “true”ya ayarlanırsa Baloo daha önce hiç çalışmamış gibi sıfırdan veritabanına dosyaları alacaktır. “false” değerine ayarlamanızı, eğer Baloo’da bir sorun varsa “true” değerine ayarlamanız tavsiye edilir.)
exclude folders[$e]
(Eşittir değerinin öbür tarafındaki klasörler Baloo tarafından gözardı edilecektir.)
folders[$e]
(Eşittir değerinin öbür tarafındaki klasörler Baloo tarafından veri tabanına alınacaktır. Öntanımlı değer ev dizinini işaret eden “$HOME”dur. “$HOME/Belgeler” olarak ayarlanması tavsiye edilir çünkü bütün ev dizininin alınmasındansa gerekli belgelerin veritabanına alınması sistemi daha az yoruyor.)
only basic indexing
(“true” ya da “false” değeri alır. Eğer “true” olarak ayarlanırsa Baloo dosyaların içeriğine kaydetmez sadece ismini kaydeder, bu şekilde kullanılırsa hem alandan hem de işlemciden tasarruf edilebilir ancak Baloo’nun dosyaların içeriğine göre arama yeteneği kaybolur.)
index hidden folders
(Bu değeri kendiniz dosyanın en altına ekleyebilirsiniz. “true” olarak ayarlanırsa gizli dosyaları da taramaya başlar, en iyisi “false” olarak tutmak.)
Sorun: Baloo çok fazla sistemi yoruyor. Çözüm 0: Veritabanını tazelemek için “first run” seçeneğini “true” yapın. Çözüm 1: Bütün ev dizinini veritabanına almak yerine belli bir klasörü taramaya yönlendirin “baloofilerc’deki” “folders[$e]” değerini yalnızca belirli klasörleri gösterin. Çözüm 2: Baloo’yu dosyanın içeriğini taramayacak şekilde yapılandırın. (baloofilectl’deki “only basic indexing” seçeneğini “true” yapmayı düşünebilirsiniz. Çözüm 3: Baloo’yu kapatın ( balooctl stop && balooctl disable )
Eğer KDE Plasma çalıştırılan bir sistemde Network Manager hizmeti aktifleştirilmişse sistem çekmecesinde şuna benzer bir simge görünecektir:
Saati gösteren “01:57 ÖÖ” yazısından sonra sağdaki üçüncü simge ağ yöneticisidir. Resim ne yazık ki öntanımlı bir KDE sisteminden olmadığı için biraz farklıdır. Gecenin ikisinde sanal makine kurmakla mı uğraşsaydım?
Bu simgeye tıkladığınızda istediğiniz zaman “Bağlan” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Daha detaylı seçenekler almak için sağ tıklayıp “Ağ Bağlantılarını Yapılandır”ı seçebilir ya da “Alt + F2″ye basıp Bağlantılar yazdıktan sonra çıkan sonuca tıklayabilirsiniz. Sizi şöyle bir ekran karşılayacak:
SSID: Bağlı olduğunuz adın adı Kip: Ağın kullanılma tarzı. Genellikle ev sistemleri için “Altyapı” kullanılır, kimi üniversite tarzı yerlerde “Ad-Hoc”u seçmeniz iyi olabilir. BSSID: Ağın tanınması için ikinci seçenek Aygıtı sınırla: Aygıtın hangi kablosuz ağ seçeneği ile çalışması gerektiği Klonlanmış MAC Adresi: Sisteminizin tanınması için rastgele bir MAC adresi MTU: Bir paketin taşıyabileceği en fazla veri miktarıdır. Düşük olursa, İnternet’iniz daha az işlevle daha fazla hız verir hale gelir. Eğer bir indirmenin hızlanmasını istiyorsanız ve bunun dışında İnternet’i kullanmayacaksanız göz atmanız faydalı olabilir. Varsayılan değer 1492’dir, 300lere kadar düşürülebilir.
Bu sekmede varsa bağlı olduğunuz Wi-Fi ağı ile ilgili özellikler sizi karşılar.
Genel yapılandırma sekmesinde ise ağın kullanılışıyla alakalı pratik seçenekler sunulur.