Paketler: Leap için Çekirdek Sürümünü Güncellemek

Donanımla ilgili sorunların ciddi bir kısmı çekirdekle ilgilidir çünkü Linux çekirdeğinin mimarisi gereği kendisi içeriğinde çeşitli sürücüleri paket hâlinde bulundurur. Bu yüzden bir çok kurulumdan sonra sistem hemen kurulduğu gibi çalışmaya hazırdır.

OpenSUSE Leap yayını, Tumbleweed’e daha eski bir çekirdek sürümünü takip eder. Bu çekirdek sürümü openSUSE ekibince düzenlenmiş ve sürücü desteği genişletilmiştir. Mesela Linux çekirdeğinin “4.14.175” sürümünün openSUSE ve Arch Linux’da kullanılan versiyonları birbirinden farklıdır. Bu fark, dağıtımların ihtiyaçları ve felsefeleriyle ilişkilendirilebilir.

Ancak yine de daha güncel ve Arch Linux gibi yapılandırılmamış sade bir çekirdeğe geçmek donanımdaki pek çok sıkıntının üstesinden gelebilir.

Çekirdeği güncellemek için öncelikle güncel çekirdeklerin bulunduğu bir depoyu sisteminize kurmanız gerekir. OpenSUSE için bu depolardan çokça bulunabilir, ancak çeşitli kaynaklarda “Kernel” diye anılan depoyu kurmanızı tavsiye ederiz. Şu komutla depoyu sisteminize kurabilirsiniz:

sudo zypper ar -f http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard/ kernel

Ardından çekirdek sürümünüzü bu komut sayesinde güncelleyebilirsiniz:

sudo zypper dup --from kernel --allow-vendor-change

Yararlanılan kaynak: OpenSUSE Türkiye Forumu

Paketler: H.264/MP4 Video Desteği

İnternette denk geldiğiniz videoları muhtelif hatalardan ötürü açamıyorsanız, bazen sistem içerisindeki video ağırlıklı uygulamalarda da çeşitli hatalar alıyorsanız bunun nedeni üç aşağı beş yukarı kod çözücülerdir. OpenSUSE, açık kaynak yazılım/sahipli yazılım arasında derin hassasiyetler gösterir ve bu yüzden kimi yazılımlar sisteme yerleştirilmez. H.264 kod çözücüsü de bu yazılımlardan birisidir. Ancak bu yazılım kolaylıkla sisteme kurulabilir.

Adım 1: Packman veya VLC depolarından birisini sisteminize kurun. Nasıl yapacağınızı öğrenmek için Bkz: Gayrîresmi Depolar

Adım 2: Aşağıdaki komut yardımıyla ilgili paketlerini kurunuz.

sudo zypper install libavcodec56 libavcodec57 libavcodec58 libavformat56 libavformat57 libavformat58 libavdevice56 libavdevice57 libavdevice58

Adım 3: Aşağıdaki komut yardımıyla paketlerin tedarikçisini değiştirin:

sudo zypper up --allow-vendor-change

Hepsi bu kadar! Dilerseniz komut satırı yerine YaST’ı da tercih edebilirsiniz ancak komut satırı daha pratiktir. Yine de anlatalım:

Adım 0: Packman veya VLC deposunu kurunuz. Bunun için komut satırı için olan anlatımın “Adım 1” kısmına bakınız. Ayrıca nasıl paket kuracağınızı bilmiyorsanız buraya tıklayın.

Adım 1: “Libavcodec56, libavcodec57, libavcodec58, libavformat56, libavformat57, libavformat58, libavdevice56, libavdevice57, libavdevice58” paketlerini kurun.

Adım 2: Eğer paketler daha önceden kurulmuşsa önceden kurulmuş paketi tıklayın, alttaki sekmelerden sürüme tıklayın. “Packman” veyahut “VLC” tercihini “x86_64” olmak kaydıyla yükleyin.

Adım 3: Eğer herhangi bir çakışma uyarısı alırsanız, Packman/VLC seçeneğini seçiniz.

Adım 4: Önce Kabul et, sonra da Devam et seçeneğine tıklayın ve güncellemelerinizi yapın.


Ayrıca bkz: Tavsiye Edilen Paketler

Yararlanılan kaynaklar: OpenSUSE İngilizce Wikisi ve Türkçe Wikisi

Paketler: Tavsiye Edilen Paketler

Paketlerin nasıl kurulacağını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca, Packman deposunu kurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Bu paketler sisteminizin hatasız işlemesi için faydalı olabilecek pratik paketlerdir. Çoğunluğu sisteminize bir uygulama kurmaz, arka planda çalışırlar.

  • unrar – Rar uzantılı ve bunun dışındaki çeşitli arşivleri açmanıza yardımcı olur.
  • noto-coloremoji-fonts – “Emojilerin” sisteminizde görünmesini sağlar.
  • htop – Konsol ekranı üzerinden sisteminizi takip edebilmek için faydalı bir uygulamadır.
  • ffmpeg – Sisteminize çeşitli çoklu ortam uygulamaları kurar. Ayrıca bkz: H.264/MP4 Video Desteği.
  • Liste zamanla güncellenebilir. Aynı şekilde sisteminize göre özelleştirilmiş tavsiyeleri “sudo zypper install-new-recommends” komutu ile kurabilirsiniz.

Ayrıca bkz – Libzypp: Resmî Depolar

Ayrıca bkz – Libzypp: Gayriresmî Depolar